Somerset Fashion wint Kerstetalagewedstrijd.

Voorafgaand aan de uitreiking van de Blauwe Steen werd ook de winnaar van de etalagewedstrijd bekend gemaakt.

Een onafhankelijke jury, bestaande uit Monique Kauffman, Jacqueline van Ginneken en Toine Tax had alle winkels bekeken en uiteindelijk een top drie samengesteld.

Einduitslag winkeletalages:

1

 1. Somerset Fashion (smart casual damesmodezaak), Marikenstraat 61. Met kerstkaarten van Het Kruidvat in winterse kleuren (blauw / groen) twee paspoppen aangekleed: creatief in de juiste sfeer het eigen verkoopproduct aangeprezen! Geweldig. Kleine aanbeveling: staat redelijk op zichzelf en uitlichten zou simpel beter kunnen.
  3
 2. Make my day (conceptstore), Stikke Hezelstraat 65. Wel kerst maar niet met traditionele middelen (“hoepel”).
  4
 3. Kameleon (Women’s Clothing Store), Ziekerstraat 132. Mooie eenvoudige combi van nieuw en retro: straalt eenheid uit.

Deze bedrijven wonnen prijzen die ter beschikking waren gesteld door Tabbers Lichtdesign Nijmegen, Hoogenboom Mode en Termaat Motoren BV.

 

Eervolle vermeldingen gaf de jury aan onderstaande bedrijven:

 •  Vink & Janssen (kapper), Lange Hezelstraat 87. Prachtige voorbeeldkapsels in stemmig wit (“kerstboompiek” b.v.).
 •  Jacco Otten (bloemist), Van Broeckhuysenstraat 38. Heel veel werk, met name aan de gevel (boomschors en dennentakken) maar geeft de indruk toch niet helemaal af te zijn (belichting?).
 • Deja Vu, Houtstraat 57. Originele uitstalling van eigen producten in ingetogen kerstsfeer.
 • Mood (conceptstore), Houtstraat 59. Wat je niet kunt doen met kleine plakbandjes…

Hoewel de wedstrijd gericht was op etalages gaf de jury twee horeca gelegenheden een eervolle vermelding:

2
 • Manna (hotel), Oranjesingel 2c. Knalt er echt uit, en is op die plek in de stad ook adequaat: je kunt het vanaf de Oranjesingel niet missen. Een echt kerstplaatje.
5
 • Fresca (restaurant), Van Broeckhuysenstraat 16. Alhoewel weinig op kerst ingericht, verdient deze zaak toch een compliment. Een plaatje – met muur-vullend Italiaans nostalgisch straatbeeld; de hele winkel is een etalage. Goed gebruik gemaakt van de (on)mogelijkheden van het hoekpand.

 

De jury maakte ook nog enkele algemene opmerkingen:

 • Opvallend positief is de vrijwel complete dekking van de straatverlichting over de hele binnenstad. Dat is voor het eerst, doet de stad goed, geeft sfeer en nodigt uit. Overigens zou het niet verkeerd zijn om deze straatverlichting al vroeger op de dag aan te zetten (in De Moenenstraat gebeurt dit al).
 • We willen de ondernemers nog meer aansporen bij deze positieve impuls aan te sluiten. Dat hoeft niet duur en niet veel werk te zijn: simpele accenten met aandacht en creativiteit aangebracht zijn veel belangrijker en kunnen een etalage spannender en aantrekkelijker (“een eyecatcher”) maken. In deze etalagewedstrijd hebben we daarop proberen te focussen. Om voorbeelden te geven die ook voor anderen in de komende jaren haalbaar zijn.
 • We doen dit omdat het natuurlijk duidelijk is dat we in een crisis zitten: de leegstand valt toch wel op – ook op toplocaties. Dat zou volgend jaar op een creatieve manier meer onzichtbaar gemaakt moeten worden.
 • Draag één boodschap uit: nu vechten luxe & warmte (“kerst”) vaak met koud & plat (“SALE”). Niet alleen tussen winkels maar soms zelfs binnen één etalage. We hebben de oplossing niet maar het viel wel op.

Leave a comment